równoległobok - środek boku

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
inter
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 171
Rejestracja: 01 cze 2016, 07:58
Podziękowania: 14 razy
Otrzymane podziękowania: 5 razy

równoległobok - środek boku

Post autor: inter »

W równoległoboku\( ABCD\) punkt \(M\) jest środkiem boku \(\overline{AB}\), a \(S\) jest punktem na boku \(\overline{BC}\). Jeśli \(O= \overline{AS}\cap\overline{DM}\) i \(P_{ABCD} = 20P_{AOM}\), udowodnij, że punkt \(S\) jest środkiem boku \(\overline{BC}\).
Ostatnio zmieniony 13 lut 2022, 10:57 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa tematu i wiadomości, cała "matematyka" w kodzie i [tex] [/tex]
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3509
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1918 razy

Re: równoległobok - środek boku

Post autor: Jerry »

Przyjmijmy oznaczenia jak na rysunku
001.jpg
gdzie \(\overline{S_1N_1}\parallel\overline{SN}\parallel\overline{DM},\ \overline{S_1B_1}\parallel\overline{BC}\). Niech \(|AB|=a>0,\ |SB|=k\cdot|BC|\), gdzie \(k\in(0;1)\). Wtedy
  • \(\Delta B_1N_1S_1\equiv\Delta AMD\ (BKB)\So |B_1N_1|={a\over2}\)
  • \(\Delta BNS\sim\Delta B_1N_1S_1\ (k,k)\So\begin{cases}|SP|=k\cdot H\\|BN|=k\cdot{a\over2}\end{cases}\)
  • \(\Delta AMO\sim\Delta ANS\ (k,k)\So\left(\frac{h}{{a\over2}}=\frac{k\cdot H}{a+k\cdot{a\over2}}\iff h={k\over k+2}\cdot H\right)\)
  • \(P_{\Delta AMO}={1\over2}\cdot{a\over2}\cdot{k\over k+2}\cdot H={k\over4(k+2)}\cdot P_{ABCD} \)
  • Wobec \(P_{\Delta AMO}={1\over20}\cdot P_{ABCD} \) mamy
    \[{k\over4(k+2)}={1\over20}\iff k={1\over2}\]
    co jest równoważne tezie zadania.
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ