Równoległobok

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Januszgolenia
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1608
Rejestracja: 01 lip 2010, 10:44
Podziękowania: 1680 razy
Otrzymane podziękowania: 3 razy

Równoległobok

Post autor: Januszgolenia »

Kąt ostry w równoległoboku jest równy \(60^\circ\). Dłuższa przekątna ma długość \(5 \sqrt{3}\) i tworzy z krótszym bokiem kąt równy \(45^\circ\). Oblicz obwód tego równoległoboku.
Ostatnio zmieniony 30 sty 2022, 13:21 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa tematu i wiadomości, cała "matematyka" w kodzie i [tex] [/tex]
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Równoległobok

Post autor: eresh »

Januszgolenia pisze: 30 sty 2022, 11:31 Kąt ostry w równoległoboku jest równy 60. Dłuższa przekątna ma długość \(5 \sqrt{3}\) i tworzy z krótszym bokiem kąt równy 45. Oblicz obwód tego równoległoboku.
a - dłuższy bok
b - krótszy bok
skoro ostry kąt ma miarę \(60^{\circ}\), to rozwarty ma \(120^{\circ}\)

\(\frac{5\sqrt{3}}{\sin 120^{\circ}}=\frac{a}{\sin 45^{\circ}}\\
5\sqrt{3}\cdot\frac{\sqrt{2}}{2}=a\cdot\frac{\sqrt{3}}{2}\\
a=5\sqrt{2}
\)


\((5\sqrt{3})^2=a^2+b^2-2ab\cos 120^{\circ}\\
75=50+b^2+5\sqrt{2}b\\
b=...\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ