Równoległobok i jego obwód

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
nawrocki
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 8
Rejestracja: 25 paź 2020, 12:37
Podziękowania: 3 razy
Płeć:

Równoległobok i jego obwód

Post autor: nawrocki »

Krótsza przekątna równoległoboku jest prostopadła do boku. Oblicz obwód tego równoległoboku, jeżeli wiadomo, że jego pole wynosi \(24\text{ cm}^\color{red}{2}\) a sinus kąta ostrego tego równoległoboku jest równy \({3\over5}\).
Nie za bardzo mam pomysł od czego zacząć, z jakiej własności skorzystac :(
Ostatnio zmieniony 16 sty 2022, 10:57 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości, cała "matematyka" w [tex] [/tex], pola nie mierzymy w cm
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: Równoległobok i jego obwód

Post autor: radagast »

ułóż układ równań z niewiadomymi a,b,h (a,b -boki równoległoboku, h jego wysokość)
potrzebne własności : wzór na pole równoległoboku, definicja sinusa w trójkącie prostokątnym, twierdzenie Pitagorasa.
Teraz sobie radź (mam nadzieję , że nikt nam nie przeszkodzi :) )
nawrocki
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 8
Rejestracja: 25 paź 2020, 12:37
Podziękowania: 3 razy
Płeć:

Re: Równoległobok i jego obwód

Post autor: nawrocki »

\(\begin{cases}ah=24\\{3\over5}={h\over b}\end{cases}\)

takie cos? tylko raczej nie wyjdzie z tego nic
Ostatnio zmieniony 16 sty 2022, 10:59 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa tematu i wiadomości, cała "matematyka" w kodzie i [tex] [/tex]
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: Równoległobok i jego obwód

Post autor: radagast »

świetnie ! Jeszcze ta trzecia własność i masz układ 3 równań z trzema niewiadomymi.
nawrocki
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 8
Rejestracja: 25 paź 2020, 12:37
Podziękowania: 3 razy
Płeć:

Re: Równoległobok i jego obwód

Post autor: nawrocki »

\(a=8,\ b=5 \)
wiec obwód \(=26\)
Dobrze myśle??
Ostatnio zmieniony 16 sty 2022, 11:00 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości, cała "matematyka" w [tex] [/tex]
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3511
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1918 razy

Re: Równoległobok i jego obwód

Post autor: Jerry »

nawrocki pisze: 16 sty 2022, 10:35 Dobrze myśle??
Na to pytanie nikt Ci nie odpowie, ale odpowiedź jest niepoprawna...
Odpowiedź
Jeżeli \(\begin{cases}h=3x\\b=5x\\ x>0\end{cases}\), to \(a=4x\) i uzyskujemy równanie \(4x\cdot3x=24\)
Ostatecznie obwód jest równy \(18x=18\sqrt2\)
Pozdrawam
ODPOWIEDZ