Pomocy .. W deltoidzie długość boków jednej pary jednakowych boków jest dwa
razy większa niż w drugiej parze. Punkt przecięcia przekątnych dzieli
dłuższą przekątną na odcinki o długościach 5 cm i 2 cm. Oblicz pole
i obwód tego deltoidu.
Deltoid pomocy
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- Jerry
- Expert
- Posty: 3464
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 50 razy
- Otrzymane podziękowania: 1898 razy
Re: Deltoid pomocy
Zrób schludny rysunek, niech \(x,\ 2x\) będą długościami boków deltoidu, \(y\) długością połowy drugiej przekątnej. Wtedy
\(\begin{cases}y^2+2^2=x^2\\ y^2+5^2=(2x)^2\end{cases}\)
Po rozwiązaniu układy w liczbach dodatnich (na początek odejmij równania stronami) będziesz znała wszystko, co potrzebne do udzielenia odpowiedzi
Pozdrawiam
\(\begin{cases}y^2+2^2=x^2\\ y^2+5^2=(2x)^2\end{cases}\)
Po rozwiązaniu układy w liczbach dodatnich (na początek odejmij równania stronami) będziesz znała wszystko, co potrzebne do udzielenia odpowiedzi
Pozdrawiam