Potrzebuję pomocy z tym zadaniem, siedzę nad tym od jakiegoś czasu i się gubię, nie wiem, jak do tego do końca dojść :/.
Podstawy trapezu mają długość \(50\)cm i \(22\)cm. Podaj wysokość trapezu, wiedząc, że przekątne tego trapezu mają długość \(50\)cm i \(58\)cm.
a) h = 40cm
b) h = 30cm
c) h = 50cm
d) h = 60cm
3
Trapez
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- Jerry
- Expert
- Posty: 3462
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 50 razy
- Otrzymane podziękowania: 1898 razy
Re: Trapez
Dany trapez ma taką samą \(h\) wysokość, jak trójkąt o podstawie \((50+22)\) cm i ramionach \(50\) cm oraz \(58\) cm (zrób schludny rysunek!), czyli spełniającą równanie:
\(\sqrt{50^2-h^2}+\sqrt{58^2-h^2}=72\)
Pozostaje sprawdzić, która z odpowiedzi jest poprawna...
Pozdrawiam
\(\sqrt{50^2-h^2}+\sqrt{58^2-h^2}=72\)
Pozostaje sprawdzić, która z odpowiedzi jest poprawna...
Pozdrawiam