Prawdopodobieństwo, statystyka

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
marioju12
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 10
Rejestracja: 03 gru 2021, 11:57
Podziękowania: 11 razy
Płeć:

Prawdopodobieństwo, statystyka

Post autor: marioju12 »

Firma kupila na wyprzedazy pewien element od trzech dostawcow : A,B,C. Kupiono 3000 sztuk od A, 11000 sztuk od B i 6000 sztuk od C. Wiadomo, ze w dostarczonym zamowieniu pojawia sie elementy wadliwe. Oszacowano, ze procent wadliwych sztuk od poszczegolnych dostawcow jest nastepujacy : 9%, 12,5%, 1,5% odpowiednio dla dostawcy A,B,C. Cena zakupu jednej sztuki jest nastepujaca: 10, 8, 10.
Jednym z warunkow wyprzedazy jest fakt ze elementow zlych nie mozna zwrocic, stanowia one dodatkowy koszt zakupu elementu dobrego, ktory nalezy uwzlednic kalkulujac cene elementu dobrego.

Odpowiedz na nastepujace pytania, pamietaj o dokladnosci do 4 miejsc po przecinku.

a) prawdopodobienstwo ze wybrany losowo element jest dobry ?
b) Prawdopodobienstwo ze wybrany losowo element jest zly ?
c) wybrany element jest dobry prawdopodobienstwo, ze pochodzi on od A jest rowne ?
d) wybrany element jest zly prawdopodobienstwo ze pochodzi on od A jest rowne ?
e) wybrany element pochodzi od producenta B, jakie jest prawdopodobienstwo ze jest zly
f) wybrany element pochodzi od producenta B, jakie jest prawdopodobienstwo ze jest dobry
g) srednia cena zakupu elementu ?
h) srednia cena zakupu zlego elementu
i) srednia cena zakupu dobrego elementu
j) srednia cena zakupu elementu do produkcji, do kalkulacji kosztow ?

Najbardziej zalezy mi na podpunktach g), h), i), j). ​
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: Prawdopodobieństwo, statystyka

Post autor: panb »

g) \( \frac{3000 \cdot 10+11000 \cdot 8+6000 \cdot 10}{3000+11000+6000}=8,90 \)
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: Prawdopodobieństwo, statystyka

Post autor: panb »

h) \[ \frac{0,09 \cdot 3000 \cdot 10+0, 125 \cdot 11000 \cdot 8+0.015 \cdot 6000 \cdot 10}{0.09 \cdot 3000 + 0.125 \cdot 11000 + 0.015 \cdot 6000} =0,42\]
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Prawdopodobieństwo, statystyka

Post autor: eresh »

marioju12 pisze: 03 gru 2021, 12:03 Firma kupila na wyprzedazy pewien element od trzech dostawcow : A,B,C. Kupiono 3000 sztuk od A, 11000 sztuk od B i 6000 sztuk od C. Wiadomo, ze w dostarczonym zamowieniu pojawia sie elementy wadliwe. Oszacowano, ze procent wadliwych sztuk od poszczegolnych dostawcow jest nastepujacy : 9%, 12,5%, 1,5% odpowiednio dla dostawcy A,B,C. Cena zakupu jednej sztuki jest nastepujaca: 10, 8, 10.
Jednym z warunkow wyprzedazy jest fakt ze elementow zlych nie mozna zwrocic, stanowia one dodatkowy koszt zakupu elementu dobrego, ktory nalezy uwzlednic kalkulujac cene elementu dobrego.

Odpowiedz na nastepujace pytania, pamietaj o dokladnosci do 4 miejsc po przecinku.

a) prawdopodobienstwo ze wybrany losowo element jest dobry ?
\(p=\frac{3}{20}\cdot 0,91+\frac{11}{20}\cdot 0,875+\frac{6}{20}\cdot 0,985\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Prawdopodobieństwo, statystyka

Post autor: eresh »

marioju12 pisze: 03 gru 2021, 12:03 Firma kupila na wyprzedazy pewien element od trzech dostawcow : A,B,C. Kupiono 3000 sztuk od A, 11000 sztuk od B i 6000 sztuk od C. Wiadomo, ze w dostarczonym zamowieniu pojawia sie elementy wadliwe. Oszacowano, ze procent wadliwych sztuk od poszczegolnych dostawcow jest nastepujacy : 9%, 12,5%, 1,5% odpowiednio dla dostawcy A,B,C. Cena zakupu jednej sztuki jest nastepujaca: 10, 8, 10.
Jednym z warunkow wyprzedazy jest fakt ze elementow zlych nie mozna zwrocic, stanowia one dodatkowy koszt zakupu elementu dobrego, ktory nalezy uwzlednic kalkulujac cene elementu dobrego.

Odpowiedz na nastepujace pytania, pamietaj o dokladnosci do 4 miejsc po przecinku.


b) Prawdopodobienstwo ze wybrany losowo element jest zly ?
\(p=\frac{3}{20}\cdot 0,09+\frac{11}{20}\cdot 0,125+\frac{6}{20}\cdot 0,015\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ