długość odcinka
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Często tu bywam
- Posty: 171
- Rejestracja: 01 cze 2016, 07:58
- Podziękowania: 14 razy
- Otrzymane podziękowania: 5 razy
długość odcinka
Odcinki \(AC=6\) i \(BD =4\) przecinają się w punkcie \(O\) pod kątem prostym, tak że \(AO=2\) i \(OD=3\). Proste \(AB\) i \(DC\) przecinają się w \(E\) , prosta \(EO\) przecina odcinek \(AD\) w punkcie \(F\). Oblicz długość \(EF\).
Ostatnio zmieniony 20 lis 2021, 12:22 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości, cała "matematyka" w [tex] [/tex]
Powód: Poprawa wiadomości, cała "matematyka" w [tex] [/tex]
- Jerry
- Expert
- Posty: 3527
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 50 razy
- Otrzymane podziękowania: 1933 razy
Re: długość odcinka
Analitycznie, bardzo przyjaźnie:
Niech \(A(-2,0),\ B(0,-1),\ C(4,0),\ D(0,3)\). Wtedy
PS. Rachunki do sprawdzenia
Niech \(A(-2,0),\ B(0,-1),\ C(4,0),\ D(0,3)\). Wtedy
- Prosta \(AD\colon y={3\over2}x+3\)
- Prosta \(AB\colon y=-{1\over2}x-1\)
- Prosta \(DC\colon y=-{3\over4}x+3\)
- \(E\colon \begin{cases}y=-{1\over2}x-1\\ y=-{3\over4}x+3 \end{cases}\So E(16,-9)\)
- Prosta \(EO\colon y=-{9\over16}x\)
- \(F\colon \begin{cases}y={3\over2}x+3\\ y=-{9\over16}x \end{cases}\So F\left(-{16\over11},{18\over11}\right)\)
- \(|EF|=\ldots={3\sqrt{5617}\over11}\)
PS. Rachunki do sprawdzenia