Oblicz pole
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Oblicz pole
Oblicz pole trójkąta \(ABC\), w którym \(|AB|=7,\ |AC|=6\), \(\cos ( \angle ABC) = \frac{5}{7}\) .
Ostatnio zmieniony 24 paź 2021, 21:41 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości, cała "matematyka" w [tex] [/tex]
Powód: Poprawa wiadomości, cała "matematyka" w [tex] [/tex]
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
Re: Oblicz pole
\(|AC|^2=|AB|^2+|BC|^2-|AB||BC|\cos\alpha\\
36=49+a^2-2\cdot 7\cdot a\cdot \frac{5}{7}\\
a^2-10a+13=0\\
a=5-2\sqrt{3}\;\; \vee \;\;\;a=5+2\sqrt{3}\)
\(\sin\alpha=\sqrt{1-(\frac{5}{7})^2}=\frac{2\sqrt{6}}{7}\)
dla \(a=5-2\sqrt{3}\)
\(P=\frac{1}{2}(5-2\sqrt{3})\cdot 7\cdot\frac{2\sqrt{6}}{7}=5\sqrt{6}-6\sqrt{2}\)
dla \(a=5+2\sqrt{3}\)
\(P=\frac{1}{2}(5+2\sqrt{3})\cdot 7\cdot\frac{2\sqrt{6}}{7}=5\sqrt{6}+6\sqrt{2}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę