pole trójkąta
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- Jerry
- Expert
- Posty: 3511
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 50 razy
- Otrzymane podziękowania: 1918 razy
Re: pole trójkąta
Przyjmijmy oznaczenia:
\(\Delta O_1NO_2,\ \Delta ONO_2\) i tw. Pitagorasa:
\((10+\sqrt{(20-r)^2-r^2})^2+r^2=(10+r)^2\\ r={80\over9},\ |ON|={20\over3}\)
-) Z tw. o odcinku wspólnej stycznej zewnętrznej okręgów stycznych zewnętrznie
\(|EF|=2\sqrt{10\cdot{80\over9}}={40\sqrt2\over3}\)
Pozostaje wyznaczyć wysokość... nie mam jednak pomysłu na elementarne rozwiązanie...
Wprowadźmy zatem układ współrzędnych tak, aby \(B(0,0),\ O(20,0)\).
Wtedy \(O_2\left({80\over3},{80\over9}\right)\).
Proste \(l,\ k\) o równania postaci \(ax-y+b=0\) są stycznymi do okręgów i
\( \begin{cases}\frac{|10a+b|}{\sqrt{a^2+1}}=10 \\ \frac{|{80\over3}a-{80\over9}+b|}{\sqrt{a^2+1}}={80\over9}\end{cases} \)
Z rozwiązanego układu wynika:
\(k:y={30-3\sqrt2\over56}x+{60\sqrt2-40\over7},\ l:y=-{15\over8}x+40\)
Proste te przecinają się w \(P\) spodku wysokości trójkąta \(EFD\). W układu wynika
\(P\left({960-160\sqrt2\over51},{80+100\sqrt2\over17}\right)\)
Prosta \(n\) zawierająca \(h\) ma równanie
\(n:y=-{56\over30-3\sqrt2}\cdot\left(x-{960-160\sqrt2\over51}\right)+{80+100\sqrt2\over17}\)
i przecina okrąg
\((x-20)^2+y^2=400\)
m.in. w punkcie \(D\)
Pozostaje rozwiązać układ z tych równań, wyznaczyć współrzędne \(D\), obliczyć \(h=|DP|\) oraz pole trójkąta, ale... cierpliwość mi się wyczerpała...
Pozdrawiam
PS. Rachunki do sprawdzenia!
PPS. Skąd Ty bierzesz te zadania
-) Z \((10+\sqrt{(20-r)^2-r^2})^2+r^2=(10+r)^2\\ r={80\over9},\ |ON|={20\over3}\)
-) Z tw. o odcinku wspólnej stycznej zewnętrznej okręgów stycznych zewnętrznie
\(|EF|=2\sqrt{10\cdot{80\over9}}={40\sqrt2\over3}\)
Pozostaje wyznaczyć wysokość... nie mam jednak pomysłu na elementarne rozwiązanie...
Wprowadźmy zatem układ współrzędnych tak, aby \(B(0,0),\ O(20,0)\).
Wtedy \(O_2\left({80\over3},{80\over9}\right)\).
Proste \(l,\ k\) o równania postaci \(ax-y+b=0\) są stycznymi do okręgów i
\( \begin{cases}\frac{|10a+b|}{\sqrt{a^2+1}}=10 \\ \frac{|{80\over3}a-{80\over9}+b|}{\sqrt{a^2+1}}={80\over9}\end{cases} \)
Z rozwiązanego układu wynika:
\(k:y={30-3\sqrt2\over56}x+{60\sqrt2-40\over7},\ l:y=-{15\over8}x+40\)
Proste te przecinają się w \(P\) spodku wysokości trójkąta \(EFD\). W układu wynika
\(P\left({960-160\sqrt2\over51},{80+100\sqrt2\over17}\right)\)
Prosta \(n\) zawierająca \(h\) ma równanie
\(n:y=-{56\over30-3\sqrt2}\cdot\left(x-{960-160\sqrt2\over51}\right)+{80+100\sqrt2\over17}\)
i przecina okrąg
\((x-20)^2+y^2=400\)
m.in. w punkcie \(D\)
Pozostaje rozwiązać układ z tych równań, wyznaczyć współrzędne \(D\), obliczyć \(h=|DP|\) oraz pole trójkąta, ale... cierpliwość mi się wyczerpała...
Pozdrawiam
PS. Rachunki do sprawdzenia!
PPS. Skąd Ty bierzesz te zadania