promień okręgu stycznego

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
attec18
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 68
Rejestracja: 30 mar 2020, 23:25
Podziękowania: 11 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz

promień okręgu stycznego

Post autor: attec18 »

Niech \(\Gamma\) będzie okręgiem stycznym z okręgiem wpisanym i opisanym na trójkącie ABC oraz zewnętrznie z bokiem BC. Wykaz, że promień okręgu \(\Gamma\) wynosi \(\frac{P_{ABC}}{a} \) \(\cdot\) \(\tg^2(\frac{\angle BAC}{2}) \).
Załączniki
14.PNG
ODPOWIEDZ