dwusieczna kąta BAC jest równa wysokości poprowadzonej z wierzchołka B

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
attec18
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 68
Rejestracja: 30 mar 2020, 23:25
Podziękowania: 11 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz

dwusieczna kąta BAC jest równa wysokości poprowadzonej z wierzchołka B

Post autor: attec18 »

W trójkącie ABC \(BC=a, AC=b\) kąt \(ABC= \beta \), kąt \(ACB= \gamma \). Wykaż że dwusieczna kąta \(BAC \) jest równa wysokości poprowadzonej z wierzchołka B wtedy i tylko wtedy gdy \(b=a \cdot \cos\frac{\beta-\gamma}2\).
ODPOWIEDZ