trójkąt równoboczny

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
inter
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 171
Rejestracja: 01 cze 2016, 07:58
Podziękowania: 14 razy
Otrzymane podziękowania: 5 razy

trójkąt równoboczny

Post autor: inter »

Pokaż że ABC jest równoboczny, jeżeli \(2\cos A\sin B\sin C+\sqrt{3}(\sin A+\cos B+\cos C)=\frac{17}{4}\).
grdv10
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1039
Rejestracja: 04 sty 2020, 12:47
Podziękowania: 9 razy
Otrzymane podziękowania: 388 razy
Płeć:

Re: trójkąt równoboczny

Post autor: grdv10 »

Musiałoby stąd wynikać, że kąty \(A,B,C\) mają po 60 stopni. Tymczasem wtedy równość nie zachodzi.
ODPOWIEDZ