trojkat
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
trojkat
Dany jest trójkąt równoboczny \(ABC\). Na bokach \(AB\) i \(AC\)wybrano punkty – odpowiednio –\(D\) i \(E\) takie, że \(|BD|\) = \(|AE|\)= \(\frac{1}{3}|𝐴𝐵|\). Odcinki \(CD\) i \(BE\) przecinają się w punkcie \(P\)
Wykaż, że pole trójkąta \(DBP\)jest 21 razy mniejsze od pola trójkąta \(ABC\).
Ostatnio zmieniony 11 maja 2021, 17:19 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawa wiadomości; wczytałem załącznik
Powód: poprawa wiadomości; wczytałem załącznik
- Jerry
- Expert
- Posty: 3527
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 50 razy
- Otrzymane podziękowania: 1933 razy
Re: trojkat
To też z dzisiaj...
Poprowadź równolegle do \(\overline{DC}\) jeszcze siedem prostych, dzielących ostatecznie \(\overline{AB}\) na dziewięć równych części i... wykaż się spostrzegawczością oraz znajomością tw. Talesa:
Wysokość \(\Delta DBP\) jest równa \({3\over7}\) wysokości \(\Delta ABE\), a ona jest \({1\over3}\) wysokości \(\Delta ABC\)
Ostatecznie
\(P_{\Delta DBP}={1\over2}\cdot{1\over3}a\cdot{3\over7}\cdot{1\over3}\cdot h={1\over21}\cdot{1\over2}ah\)
co jest równoważne tezie
Pozdrawiam
Poprowadź równolegle do \(\overline{DC}\) jeszcze siedem prostych, dzielących ostatecznie \(\overline{AB}\) na dziewięć równych części i... wykaż się spostrzegawczością oraz znajomością tw. Talesa:
Wysokość \(\Delta DBP\) jest równa \({3\over7}\) wysokości \(\Delta ABE\), a ona jest \({1\over3}\) wysokości \(\Delta ABC\)
Ostatecznie
\(P_{\Delta DBP}={1\over2}\cdot{1\over3}a\cdot{3\over7}\cdot{1\over3}\cdot h={1\over21}\cdot{1\over2}ah\)
co jest równoważne tezie
Pozdrawiam
- Jerry
- Expert
- Posty: 3527
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 50 razy
- Otrzymane podziękowania: 1933 razy
Re: trojkat
Albo, i to zachodzi dla dowolnego trójkąta,:
Przyjmijmy oznaczenia, \(x,y>0\) są polami trójkątów Jeżeli \(S=S_{\Delta ABC}\), to wobec stosunków podstaw, zachodzi
\( \begin{cases}3x+y={1\over3}S\qquad|\cdot9\\
2x+3y={2\over3}S\qquad|\cdot(-3) \end{cases} \)
\(+\underline{ \begin{cases}27x+9y=3S\\-6x-9y=-2S \end{cases} }\\ 21x=S\\ CKD\)
Pozdrawiam
Przyjmijmy oznaczenia, \(x,y>0\) są polami trójkątów Jeżeli \(S=S_{\Delta ABC}\), to wobec stosunków podstaw, zachodzi
\( \begin{cases}3x+y={1\over3}S\qquad|\cdot9\\
2x+3y={2\over3}S\qquad|\cdot(-3) \end{cases} \)
\(+\underline{ \begin{cases}27x+9y=3S\\-6x-9y=-2S \end{cases} }\\ 21x=S\\ CKD\)
Pozdrawiam