trójkąt prostokątny
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 126
- Rejestracja: 07 cze 2015, 11:55
- Podziękowania: 44 razy
- Otrzymane podziękowania: 1 raz
trójkąt prostokątny
Niech a,b,c będą bokami trójkąta (c−najdłuższy bok) oraz niech R oznacza promień okręgu na nim opisanego. Wykaż że jeśli \(a^2 + b^2 = 2cR\) to ten trójkąt jest trójkątem prostokątnym.
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: trójkąt prostokątny
https://www.matemaks.pl/okrag-opisany-n ... atnym.html
https://epodreczniki.pl/a/okrag-wpisany ... /Dm1IwBZrn
https://epodreczniki.pl/a/okrag-wpisany ... /Dm1IwBZrn
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
- Jerry
- Expert
- Posty: 3530
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 50 razy
- Otrzymane podziękowania: 1936 razy
Re: trójkąt prostokątny
Wątek oczyściłem, jeden z modów się zaplątał...
Ja bym zaczął z tw. Snelliusa:
\((2R\sin\alpha)^2+(2R\sin\beta)^2=2\cdot2R\sin\gamma\cdot R\)
\(\sin^2\alpha+\sin^2\beta=\sin(\alpha+\beta)\)
i trzeba wykazać, że prawdą jest tylko dla
\(\alpha + \beta = {\pi\over2}\)
ale pomysłu na tę chwilę nie mam...
Pozdrawiam
Ja bym zaczął z tw. Snelliusa:
\((2R\sin\alpha)^2+(2R\sin\beta)^2=2\cdot2R\sin\gamma\cdot R\)
\(\sin^2\alpha+\sin^2\beta=\sin(\alpha+\beta)\)
i trzeba wykazać, że prawdą jest tylko dla
\(\alpha + \beta = {\pi\over2}\)
ale pomysłu na tę chwilę nie mam...
Pozdrawiam
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 126
- Rejestracja: 07 cze 2015, 11:55
- Podziękowania: 44 razy
- Otrzymane podziękowania: 1 raz
Re: trójkąt prostokątny
Po tej Twojej podpowiedzi widzę że wychodzi
\(\sin^2\alpha+\sin^2\beta=\sin(\gamma)\)
Ale żeby to był trójkąt prostokątny to musi być \(\sin^2\alpha+\sin^2\beta=\sin^2\gamma\)
Czy jakoś źle rozumiem?
\(\sin^2\alpha+\sin^2\beta=\sin(\gamma)\)
Ale żeby to był trójkąt prostokątny to musi być \(\sin^2\alpha+\sin^2\beta=\sin^2\gamma\)
Czy jakoś źle rozumiem?
- Jerry
- Expert
- Posty: 3530
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 50 razy
- Otrzymane podziękowania: 1936 razy