dowód, pole rombu
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- ___tetmajer
- Dopiero zaczynam
- Posty: 15
- Rejestracja: 05 kwie 2021, 22:13
- Podziękowania: 11 razy
- Płeć:
dowód, pole rombu
Romb \(ABCD \) ma bok długości \(k\). Punkt \(E\) leży na boku\( AB \) rombu i dzieli go tak, że \(\frac{|AE|}{|EB|}=\frac{2}{3}\). Odległość punktu \(E \) od przekątnej \(AC \) jest 3 razy mniejsza od odległości punktu \(E \) od przekątnej \(BD \) (zakładamy, że \(|AC|>|BD|\)). Wykaż, że pole rombu wynosi: \(P=\frac{4}{5}k^2\)
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
Re: dowód, pole rombu
\(|AE|=2x\\
|EB|=3x\\
2x+3x=k\\
x=\frac{1}{5}k\)
\(|FE|=|GS|=y\\
|EG|=|FS|=3y\)
\(|AF|=u\\
|BG|=w\)
trójkąty\( AFE,EGB,ASB\) są podobne
\(\frac{w}{3x}=\frac{y}{2x}\\
2w=3y\\
w=1,5y\)
\(\frac{3x}{3y}=\frac{2x}{u}\\
u=2y
\)
\(P=\frac{1}{2}|AC||BD|\\
P=\frac{1}{2}\cdot 2|AS|\cdot 2|SB|\\
|AS|=u+3y=5y\\
|SB|=y+w\\
|SB|=2,5y\\
P=2\cdot 5y\cdot 2,5y\\
P=25y^2\\\)
\(y^2+u^2=(2x)^2\\
y^2+4y^2=4x^2\\
y^2=\frac{4}{5}x^2=\frac{4}{5}(\frac{1}{5}k)^2=\frac{4}{5}\cdot \frac{1}{25}k^2\)
\(P=25\cdot\frac{4}{125}k^2=\frac{4}{5}k^2\)
|EB|=3x\\
2x+3x=k\\
x=\frac{1}{5}k\)
\(|FE|=|GS|=y\\
|EG|=|FS|=3y\)
\(|AF|=u\\
|BG|=w\)
trójkąty\( AFE,EGB,ASB\) są podobne
\(\frac{w}{3x}=\frac{y}{2x}\\
2w=3y\\
w=1,5y\)
\(\frac{3x}{3y}=\frac{2x}{u}\\
u=2y
\)
\(P=\frac{1}{2}|AC||BD|\\
P=\frac{1}{2}\cdot 2|AS|\cdot 2|SB|\\
|AS|=u+3y=5y\\
|SB|=y+w\\
|SB|=2,5y\\
P=2\cdot 5y\cdot 2,5y\\
P=25y^2\\\)
\(y^2+u^2=(2x)^2\\
y^2+4y^2=4x^2\\
y^2=\frac{4}{5}x^2=\frac{4}{5}(\frac{1}{5}k)^2=\frac{4}{5}\cdot \frac{1}{25}k^2\)
\(P=25\cdot\frac{4}{125}k^2=\frac{4}{5}k^2\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę
- Jerry
- Expert
- Posty: 3530
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 50 razy
- Otrzymane podziękowania: 1936 razy
Re: dowód, pole rombu
Albo, przyjmując oznaczenia rysunku eresh:
Niech \(|FE|=x,\ |AF|=y,\ |\angle DAB|=\alpha\). Wtedy
1) \(|EG|=3x\)
2) \(\Delta AEF\sim\Delta EBG\ (k,k)\So {y\over3x}={2\over3}\)
3) Z prostokątnego \(\Delta AEF\ :\ \tg{\alpha\over2}={x\over y}={1\over2}\)
4) \(\sin\alpha=\frac{2\cdot{1\over2}}{1+({1\over2})^2}={4\over5}\)
5) \(S_{ABCD}=k^2\cdot{4\over5}\)
Pozdrawiam
Niech \(|FE|=x,\ |AF|=y,\ |\angle DAB|=\alpha\). Wtedy
1) \(|EG|=3x\)
2) \(\Delta AEF\sim\Delta EBG\ (k,k)\So {y\over3x}={2\over3}\)
3) Z prostokątnego \(\Delta AEF\ :\ \tg{\alpha\over2}={x\over y}={1\over2}\)
4) \(\sin\alpha=\frac{2\cdot{1\over2}}{1+({1\over2})^2}={4\over5}\)
5) \(S_{ABCD}=k^2\cdot{4\over5}\)
Pozdrawiam