Wykazać równość kątów w czworokącie.

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Januszgolenia
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1608
Rejestracja: 01 lip 2010, 10:44
Podziękowania: 1680 razy
Otrzymane podziękowania: 3 razy

Wykazać równość kątów w czworokącie.

Post autor: Januszgolenia »

Dany jest czworokąt wypukły, którego kolejnymi wierzchołkami są punkty A, B, C, i D. Wykaż, że jeśli \( | \angle ADB|=| \angle ACB|\), to \( | \angle BAC|=| \angle BDC|\).
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: Wykazać równość kątów w czworokącie.

Post autor: radagast »

Opiszmy okrąg na trójkącie ABC.
Zrzut ekranu 2021-04-27 131659.png
skoro \( | \angle ADB|=| \angle ACB|\) to D lezy na tym okręgu. Czyli jest to okrąg opisany na czworokącie ABCD.
Kąty BAC i BDC są oparte na tym samym jego łuka, a więc są równe
cbdo
ODPOWIEDZ