Pole zawarte między trzema kołami?

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
KellanCarson
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 27 kwie 2021, 11:46
Płeć:

Pole zawarte między trzema kołami?

Post autor: KellanCarson »

Zadanie: oblicz pole zawarte między trzema stycznymi zewnętrznie kołami o promieniach: \(r_1=1 \ cm\), \(r_2=2\ cm\), \(r_3=3\ cm\).

Co zrobiłem:
Obliczyłem pole dużego trójkąta (między środkami okręgów), czyli \(6\ cm^2\). Jest to trójkąt prostokątny, klasyczny pitagorejski \(5,\ 4,\ 3\).
Teraz muszę obliczyć pole 3 wycinków aby je odjąć od pola dużego trójkąta i otrzymać pole szukanej figury.
Jeden kąt ma wiadomo, \(90^\circ\). Zostają mi do obliczenia dwa kąty, \(\alpha\) (\(\sin \alpha = {4\over5}\)), oraz \(\beta\) (\(\sin \beta = {3\over5}\)). Niestety nie daje mi to konkretnego kąta, którego potrzebuję do obliczenia pól wycinków.
Co robię źle? Mógłbym prosić o pomoc?
Ostatnio zmieniony 27 kwie 2021, 14:07 przez Jerry, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: poprawa wiadomości; cała "matematyka" w [tex] [/tex]
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3525
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1932 razy

Re: Pole zawarte między trzema kołami?

Post autor: Jerry »

KellanCarson pisze: 27 kwie 2021, 11:51 Co robię źle? Mógłbym prosić o pomoc?
Wszystko robisz OK.
Ja bym sięgnął do tablic przybliżonych wartości funkcji trygonometrycznych, odczytał wartości \(\alpha,\ \beta\) i doliczył po przybliżeniach

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ