Wyznacz dł. odc. w zależności od kąta alfa
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Wyznacz dł. odc. w zależności od kąta alfa
Dany jest półkrąg o środku O i promieniu 10. Promień OA jest prostopadły do średnicy MP. Z punktu M pod kątem alfa do półprostej MP poprowadzono półprostą przecinającą w punkcie K dany półokrąg oraz przecinającą półprostą OA w punkcie L. Wyznacz długość odc. KL w zależnośći od kąta alfa. Rozważ dwa przypadki.
- Jerry
- Expert
- Posty: 3528
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 50 razy
- Otrzymane podziękowania: 1936 razy
Re: Wyznacz dł. odc. w zależności od kąta alfa
Zauważ, że \(\Delta \color{red}{M}PK\) jest prostokątny!
-) dla \(\alpha\le45^\circ\) mamy:
\( \begin{cases}|\color{red}{M}K|=20\cos\alpha\\|\color{red}{M}L|={10\over\cos\alpha} \end{cases} \So |KL|=|MK|-|ML|=\cdots\)
-) dla \(\alpha>45^\circ\) mamy punkt \(L\) ponad półokręgiem, ale
\( \begin{cases}|\color{red}{M}K|=20\cos\alpha\\|\color{red}{M}L|={10\over\cos\alpha} \end{cases} \So |KL|=|ML|-|MK|=\ldots\)
Ostatecznie:
\(|KL|=\left|20\cos\alpha-{10\over\cos\alpha}\right|\)
Pozdrawiam
[edited] poprawka bad-klick po poniższym
-) dla \(\alpha\le45^\circ\) mamy:
\( \begin{cases}|\color{red}{M}K|=20\cos\alpha\\|\color{red}{M}L|={10\over\cos\alpha} \end{cases} \So |KL|=|MK|-|ML|=\cdots\)
-) dla \(\alpha>45^\circ\) mamy punkt \(L\) ponad półokręgiem, ale
\( \begin{cases}|\color{red}{M}K|=20\cos\alpha\\|\color{red}{M}L|={10\over\cos\alpha} \end{cases} \So |KL|=|ML|-|MK|=\ldots\)
Ostatecznie:
\(|KL|=\left|20\cos\alpha-{10\over\cos\alpha}\right|\)
Pozdrawiam
[edited] poprawka bad-klick po poniższym
- panb
- Expert
- Posty: 5122
- Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
- Lokalizacja: Nowiny Wielkie
- Podziękowania: 19 razy
- Otrzymane podziękowania: 2053 razy
- Płeć:
Re: Wyznacz dł. odc. w zależności od kąta alfa
Tu by trzeba albo dołączyć swój rysunek, albo poprawić zapis. Trójkąt APK nie jest prostokątny na rysunku autora zadania.
Re: Wyznacz dł. odc. w zależności od kąta alfa
Dziękuję bardzo za rozwiązanie i poprawkę, pozdrawiam