Na bilardzie ABCD (prostokąt) w punkcie K leży bila. Znajdź kąt α pod jakim bila odbijając się
od
BC, DC, AD, wpadnie do środka AB (czyli S)
|KB|=1
|AB|=2,5
|BC|=1,5
S− środek |AB|
"kąt padania jest kątem odbicia"
odpowiedź powinna wyjść ctgα=19/12 (nie wiem jak do niej dojść, dlatego proszę o pomoc i
opis krok po kroku, jeżeli to możliwe)
trygonometria, znajdź kąt alfa
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- Jerry
- Expert
- Posty: 3512
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 50 razy
- Otrzymane podziękowania: 1923 razy
Re: trygonometria, znajdź kąt alfa
Niech \(\tg\alpha=x\), wtedy:
-) \(\begin{cases}|AN|=1,25x\\|BL|=x \end{cases}\)
-) \(\begin{cases}|ND|=1,5-1,25x\\|LC|=1,5-x \end{cases}\)
-) \(\begin{cases}|DM|={1,5-1,25x\over x}\\|MC|={1,5-x\over x} \end{cases}\)
Pozostaje rozwiązać równanie:
\({1,5-1,25x\over x}+{1,5-x\over x}=2,5\\ \ldots\)
Pozdrawiam
-) \(\begin{cases}|AN|=1,25x\\|BL|=x \end{cases}\)
-) \(\begin{cases}|ND|=1,5-1,25x\\|LC|=1,5-x \end{cases}\)
-) \(\begin{cases}|DM|={1,5-1,25x\over x}\\|MC|={1,5-x\over x} \end{cases}\)
Pozostaje rozwiązać równanie:
\({1,5-1,25x\over x}+{1,5-x\over x}=2,5\\ \ldots\)
Pozdrawiam