Odrzucenie rozwiązania.

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
gr4vity
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 250
Rejestracja: 17 sty 2021, 18:12
Podziękowania: 196 razy
Otrzymane podziękowania: 3 razy

Odrzucenie rozwiązania.

Post autor: gr4vity »

Obrazek
W trójkącie \(ABC\) poprowadzono dwusieczną kąta przy wierzchołku \(C\) o mierze \(120^ \circ \), która ma długość \(5\) i dzieli bok AB w stosunku \(3:2\). Podaj długość boków tego trójkąta.

Cześć, mam problem z takim zadankiem. Otóż z twierdzenia o dwusiecznej ustaliłem boki \(|AC|\) oraz \(|BC|\)
Natomiast problem polega w ustalaniu rozwiązań.

Jeżeli zastosuje tw. cos. dla trójkątów : \(ADC, DBC\) to z układu równań otrzymam jedno rozwiązanie natomiast jak ułożę dla trójkątów \(ABC\) i do niego \(ADC\) lub \(DBC\) to otrzymam dwa rozwiązania - problem w tym, że jedno jest poprawne a drugie nie.
Doszedłem już do tego dlaczego drugie rozwiązanie jest błędne tzn. sprawdziłem czy spełnia tw. cos. w pozostałym trójkącie (tego którego nie wykorzystywałem) i okazało się, że nie.
Jak zorientować się na maturze, że istnieje tylko jeden trójkąt o podanych własnościach? Skąd biorą się te dodatkowe rozwiązania? Pierwszy raz spotkałem się z takim problem.
Z góry dziękuję za poświęcony czas :)
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3527
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1933 razy

Re: Odrzucenie rozwiązania.

Post autor: Jerry »

gr4vity pisze: 21 kwie 2021, 10:46 ...Skąd biorą się te dodatkowe rozwiązania?
Np. z niejednoznaczności konstrukcji...

"Wykreśl trójkąt o podanych: \(|\angle BAC|,\ |AC|,\ |CB|\)"
może skończyć się jednym albo dwoma trójkątami, w zależności od podanych wartości!

Pozdrawiam
gr4vity
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 250
Rejestracja: 17 sty 2021, 18:12
Podziękowania: 196 razy
Otrzymane podziękowania: 3 razy

Re: Odrzucenie rozwiązania.

Post autor: gr4vity »

Jerry pisze: 21 kwie 2021, 11:43 "Wykreśl trójkąt o podanych: \(|\angle BAC|,\ |AC|,\ |CB|\)"
może skończyć się jednym albo dwoma trójkątami, w zależności od podanych wartości!
Nie za bardzo rozumiem ten fragment.
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Re: Odrzucenie rozwiązania.

Post autor: Galen »

W zadaniach prowadzących do obliczenia długości boków trójkąta trzeba weryfikować otrzymane wyniki,które pojawiają się w przypadku rozwiązywania równań drugiego stopnia...
Po pierwsze:czy uzyskane długości są wyrażone liczbami dodatnimi.
Po drugie: czy jest spełniony warunek
\(|b-c|<a<b+c\)
tzw.nierówność trójkąta.
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3527
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1933 razy

Re: Odrzucenie rozwiązania.

Post autor: Jerry »

gr4vity pisze: 21 kwie 2021, 11:59
Jerry pisze: 21 kwie 2021, 11:43 "Wykreśl trójkąt o podanych: \(|\angle BAC|,\ |AC|,\ |CB|\)"
może skończyć się jednym albo dwoma trójkątami, w zależności od podanych wartości!
Nie za bardzo rozumiem ten fragment.
Rysunek:
001.jpg
Konstrukcja jest wykonalna, jeżeli \(|CB|\ge |AC|\cdot\sin(\angle BAC)\), ale jednoznaczną odpowiedź mamy dla \(|BC|\ge|AC|\). Ma to bezpośrednie powiązanie z wykorzystaniem tw. Carnota przy takich danych!

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ