Zadanie z rombem - rozszerzenie

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Mvrtii
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 28 kwie 2019, 13:51
Płeć:

Zadanie z rombem - rozszerzenie

Post autor: Mvrtii »

Na bokach AB i AD rombu ABCD wybrano odpowiednio punkty M i L w ten sposób, że |AL | = |AM | = 3/5|AB | . Odcinek LM jest styczny do okręgu wpisanego w romb ABCD . Punkt K jest punktem styczności okręgu wpisanego w ten romb z bokiem AD (zobacz rysunek).

Wykaż, że |AK|/|KD| = 21/4

Obrazek

Nie wiem jak zrobić to zadanie, jakby ktoś dałby radę mi pomóc byłabym wdzięczna.
Z góry dziękuję :)
ODPOWIEDZ