Dowód - trójkąt

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Hacker000
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 29
Rejestracja: 22 kwie 2020, 09:37
Podziękowania: 16 razy
Płeć:

Dowód - trójkąt

Post autor: Hacker000 »

Wykaż, że obwód dowolnego trójkąta prostokątnego jest dwukrotnie mniejszy od obwodu kwadratu stycznego do półokręgów, których średnicami są boki tego trójkąta. Boki kwadratu są równoległe do przyprostokątnych trójkąta.
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3527
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1933 razy

Re: Dowód - trójkąt

Post autor: Jerry »

Może rysunek pomoże
001 (4).jpg

Pozdrawiam
Hacker000
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 29
Rejestracja: 22 kwie 2020, 09:37
Podziękowania: 16 razy
Płeć:

Re: Dowód - trójkąt

Post autor: Hacker000 »

Średnio tak naprawdę. Mógłbym prosić jeszcze o pomoc?
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Dowód - trójkąt

Post autor: eresh »

Hacker000 pisze: 15 kwie 2021, 13:10 Średnio tak naprawdę. Mógłbym prosić jeszcze o pomoc?
\(Obw_{\mbox{trojkata}}=a+b+c\\
Obw_{\mbox{kwadratu}}=4(\frac{1}{2}a+\frac{1}{2}b+\frac{1}{2}c)=2(a+b+c)=2Obw_{\mbox{trojkata}}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Hacker000
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 29
Rejestracja: 22 kwie 2020, 09:37
Podziękowania: 16 razy
Płeć:

Re: Dowód - trójkąt

Post autor: Hacker000 »

Dziękuję bardzo
ODPOWIEDZ