Stereometria układanie równań

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Zaeraann
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 28
Rejestracja: 17 paź 2020, 21:43
Podziękowania: 22 razy

Stereometria układanie równań

Post autor: Zaeraann »

Dlaczego z poniższego równania wynika tożsamość a nie konkretna wartość dla zmiennej \(a\). Jak rozpoznać układając takie równania, czy będzie się dało wyliczyć wartość zmiennej?

Rysunek jest trochę niedokładny ale jest to wycinek ostrosłupa prawidłowego czworokątnego. ( kąt BAD jest prosty)

Obrazek

\(h^2=5^2+( \frac{a}{2} )^2 \\
h= \sqrt{25+ \frac{a^2}{4} }
\)


\(
d^2=5^2+( \frac{a \sqrt{2}}{2} ) \\
d= \sqrt{25+ \frac{1}{2}a^2 }
\)


\(
h^2=d^2+( \frac{a}{2})^2 \\
(\sqrt{25+ \frac{a^2}{4} })^2= (\sqrt{25+ \frac{1}{2}a^2 })^2 + ( \frac{a}{2})^2 \\
0=0
\)
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3533
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1939 razy

Re: Stereometria układanie równań

Post autor: Jerry »

Zaeraann pisze: 13 kwie 2021, 13:18 Dlaczego z poniższego równania wynika tożsamość a nie konkretna wartość dla zmiennej \(a\)...
Mieszanie herbaty nie powoduje, że robi się słodsza. Trzeba dosypać cukru :idea:
Obracasz się w kręgu czterech trójkątów prostokątnych bezpośrednio ze sobą związanych, stąd tożsamość.
W omawianym zadaniu powinno być dane coś jeszcze (pole, objętość, kąt,...) - wtedy wartość \(a\) wyznaczona zostanie jednoznacznie

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ