Podobieństwo i przystawanie trójkątów.

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
gr4vity
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 250
Rejestracja: 17 sty 2021, 18:12
Podziękowania: 196 razy
Otrzymane podziękowania: 3 razy

Podobieństwo i przystawanie trójkątów.

Post autor: gr4vity »

Wiem, że w trójkątach przystających każda cecha trójkąta jest spełniona (wszystkie boki równej długości, kąty równej długości między odpowiednimi bokami itd.).
Natomiast jak to jest z trójkątami podobnymi, ponieważ z tego że trójkąty są podobne nie koniecznie wynika, ich boki mają równą długość tylko są proporcjonalne. Przykładowo:
Wiem, że dwa trójkąty są podobne, jak udowodnić że kąt alfa i kąt beta są równe, da się to zrobić?
Obrazek
Czy wystarczy pokazać, że \( \frac{a}{b} = \frac{d}{e} \)?
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Podobieństwo i przystawanie trójkątów.

Post autor: eresh »

gr4vity pisze: 31 mar 2021, 11:56 Wiem, że w trójkątach przystających każda cecha trójkąta jest spełniona (wszystkie boki równej długości, kąty równej długości między odpowiednimi bokami itd.).
Natomiast jak to jest z trójkątami podobnymi, ponieważ z tego że trójkąty są podobne nie koniecznie wynika, ich boki mają równą długość tylko są proporcjonalne. Przykładowo:
Wiem, że dwa trójkąty są podobne, jak udowodnić że kąt alfa i kąt beta są równe, da się to zrobić?
Obrazek
Czy wystarczy pokazać, że \( \frac{a}{b} = \frac{d}{e} \)?
Jeżeli trójkąty są podobne i kąt \(\alpha\) odpowiada kątowi \(\beta\) w drugim trójkącie, to \(\alpha=\beta\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
gr4vity
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 250
Rejestracja: 17 sty 2021, 18:12
Podziękowania: 196 razy
Otrzymane podziękowania: 3 razy

Re: Podobieństwo i przystawanie trójkątów.

Post autor: gr4vity »

Wiem wiem, tylko jak sprawdzić czy ten kąt odpowiada temu kątowi? Co muszę pokazać, żeby tak było?
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Podobieństwo i przystawanie trójkątów.

Post autor: eresh »

gr4vity pisze: 31 mar 2021, 12:37 Wiem wiem, tylko jak sprawdzić czy ten kąt odpowiada temu kątowi? Co muszę pokazać, żeby tak było?
jeżeli np \(\frac{a}{b}=\frac{d}{e}\) to kąty między tymi bokami są równe (oczywiście gdy trójkąty są podobne)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ