pomocy zadanie z geometrii

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
jaskohospodar
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 29 mar 2021, 14:19
Podziękowania: 3 razy
Płeć:

pomocy zadanie z geometrii

Post autor: jaskohospodar »

Dany jest trapez \(ABCD\) o podstawach \(AB\) i \(CD\) , w którym \(BC=5 \sqrt{2}\) . Okrąg opisany na trójkącie \(ABD\) przecina prostą \(CD\) w takim punkcie \(E\) ,że \(AE=10\) i kąt \(AED = 45 ^\circ\) .Oblicz długość podstawy \(CD\) trapezu \(ABCD\)
Ostatnio zmieniony 30 mar 2021, 21:14 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: odrobina kodu, to nie jest trudne!
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3512
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1923 razy

Re: pomocy zadanie z geometrii

Post autor: Jerry »

Zrób schludny rysunek, zauważ, że \(\Delta ABE\) jedt równoramienny trójkątem prostokątnym, w którym wysokość \(EM=5\sqrt2\). Zatem trapez \(ABCD\) jest prostokątny....
Pociągniesz dalej?

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3512
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1923 razy

Re: pomocy zadanie z geometrii

Post autor: Jerry »

Coś jest nie tak z tym zadaniem... Zrobiłem rysunek i wg mnie \(D\equiv E\)...

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: pomocy zadanie z geometrii

Post autor: eresh »

Jerry pisze: 30 mar 2021, 21:55 Coś jest nie tak z tym zadaniem... Zrobiłem rysunek i wg mnie \(D\equiv E\)...

Pozdrawiam
Z zadaniem jest wszystko "tak" ;) To jest zadanie z "naszej" piątej matury
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
jaskohospodar
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 29 mar 2021, 14:19
Podziękowania: 3 razy
Płeć:

Re: pomocy zadanie z geometrii

Post autor: jaskohospodar »

zrobilem dziekuje za odpowiedz , widocznie mój Pan z matematyki inspiruje sie waszymi arkuszami
jaskohospodar
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 29 mar 2021, 14:19
Podziękowania: 3 razy
Płeć:

Re: pomocy zadanie z geometrii

Post autor: jaskohospodar »

czy moge gdzies znalezc odpowiedzi do tej matury ?
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: pomocy zadanie z geometrii

Post autor: eresh »

jaskohospodar pisze: 31 mar 2021, 14:12 czy moge gdzies znalezc odpowiedzi do tej matury ?
tu: https://zadania.info/69531

po opłaceniu abonamentu: https://zadania.info/abonament
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ