Wielokąty i okręgi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Wielokąty i okręgi
Dany jest czworokąt \(ABCD\) wpisany w okrąg. Wiedząc, że jego przekątne \(AC\) i \(BD\) przecinają się w punkcie \(E\) oraz \(|\angle DAB |= 70^\circ\), \(|\angle ABC| = 120^\circ\) i \(|\angle DEC| = 120 ^\circ\), oblicz miarę kąta \(ACD\).
Ostatnio zmieniony 28 mar 2021, 17:43 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawa wiadomości; "matematyka" w kodzie!
Powód: poprawa wiadomości; "matematyka" w kodzie!
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1303 razy
- Płeć:
Re: Wielokąty i okręgi
\(|\angle DEC| = 120 ^\circ \ \ \So \ \ |\angle DAC| = \frac{1}{2} \cdot 120 ^\circ\)
\(|\angle ABC| = 120^\circ \ \ \So \ \ |\angle ADC| =180^o- 120 ^\circ\)
\(|\angle ACD| = 180 ^\circ-|\angle DAC|-|\angle ADC|\)
\(|\angle ABC| = 120^\circ \ \ \So \ \ |\angle ADC| =180^o- 120 ^\circ\)
\(|\angle ACD| = 180 ^\circ-|\angle DAC|-|\angle ADC|\)