W trójkącie długości boków są kolejnymi wyrazami ciągu arytmetycznego trójwyrazowego o sumie wyrazów równej 60. Jeden z kątów tego trójkąta ma miarę 120°. Wyznacz stosunek długości promienia okręgu opisanego na tym trójkącie do długości promienia okręgu wpisanego w ten trójkąt.
Prosiłbym o wskazówki . Z góry dzięki
zadanie na trójkąt + ciąg
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- Jerry
- Expert
- Posty: 3511
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 50 razy
- Otrzymane podziękowania: 1918 razy
Re: zadanie na trójkąt + ciąg
1) Z arytmetyczności cięgu \(a,b,c\) o danej sumie wynika \( \begin{cases}a=20-x\\ b=20\\ c=20+x \end{cases}\wedge x\in (0;20) \)
2) z tw. Carnota mamy \((20+x)^2=20^2+(20-x)^2-2\cdot20\cdot(20-x)\cos120^\circ\)
Rozwiązanie równania ujednoznaczni trójkąt i, np. z wzorów na pole trójkąta, wyznaczysz \(R,\ r\) i ich stosunek
Pozdrawiam
[edited] poprawka, iks chciał być erem
2) z tw. Carnota mamy \((20+x)^2=20^2+(20-x)^2-2\cdot20\cdot(20-x)\cos120^\circ\)
Rozwiązanie równania ujednoznaczni trójkąt i, np. z wzorów na pole trójkąta, wyznaczysz \(R,\ r\) i ich stosunek
Pozdrawiam
[edited] poprawka, iks chciał być erem
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
Re: zadanie na trójkąt + ciąg
\(a-r,a,a+r\) - długości bokówsinusek pisze: ↑28 mar 2021, 15:48 W trójkącie długości boków są kolejnymi wyrazami ciągu arytmetycznego trójwyrazowego o sumie wyrazów równej 60. Jeden z kątów tego trójkąta ma miarę 120°. Wyznacz stosunek długości promienia okręgu opisanego na tym trójkącie do długości promienia okręgu wpisanego w ten trójkąt.
Prosiłbym o wskazówki . Z góry dzięki
\(a-r+a+r+a=60\\
3a=60\\
a=20\)
\((a+r)^2=a^2+(a-r)^2-2a(a-r)\cos 120^{\circ}\\
(20+r)^2=400+(20-r)^2+20(20-r)\\
r=8\)
boki trójkąta: \(12,20,28\)
poradzisz sobie dalej?
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę
- sinusek
- Dopiero zaczynam
- Posty: 10
- Rejestracja: 10 sty 2021, 17:55
- Lokalizacja: Układ Słoneczny
- Podziękowania: 11 razy
- Płeć:
Re: zadanie na trójkąt + ciąg
nie wkradł się błąd pod koniec w 6. linijce?
chyba powinno być \[(20+r)^2=400+(20−r)^2+20(20−r)\]\((20+r)^2=400+(20−r)^2+20(40−r)\)
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
Re: zadanie na trójkąt + ciąg
na pewno tak powinno być, już poprawiam
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę