Czworokąty ze zb. maturalnego Kiełbasy

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
laczyn
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 10 kwie 2008, 21:38

Post autor: laczyn »

Witam!
Mam dosyć ciężką sytuacje i prosiłbym o pomoc, jakieś wskazówki w rozwiązywaniu dwoch zadań.

zad 101/23
Przedłużenia przedłużenia przeciwległych boków czworokąta wpisanego w okrąg tworzą kąty ostre o miarach 20 i 40 stopni. Oblicz miary kątów czworokąta.

zad 102/23
Boki AB i CD czworokąta ABCD wpisanego w okrąg są równe przekątnej AC. Kąt BAD ma miarę 80 stopni. Znajdź miary pozostałych kątów czworokąta ABCD.

Odpowiedzi ze zbioru:
zad 101
60, 80, 100, 120 stopni

zad 102
|<B|=60, |<C|=100, |<D|=120 stopni

Z góry dziękuje i pozdrawiam:)
Awatar użytkownika
supergolonka
Moderator
Moderator
Posty: 1861
Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
Otrzymane podziękowania: 29 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: supergolonka »

laczyn pisze:zad 101/23
Przedłużenia przedłużenia przeciwległych boków czworokąta wpisanego w okrąg tworzą kąty ostre o miarach 20 i 40 stopni. Oblicz miary kątów czworokąta.
http://www.zadania.info/449442
zad 102/23
Boki AB i CD czworokąta ABCD wpisanego w okrąg są równe przekątnej AC. Kąt BAD ma miarę 80 stopni. Znajdź miary pozostałych kątów czworokąta ABCD.
http://www.zadania.info/5127016
laczyn
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 10 kwie 2008, 21:38

Post autor: laczyn »

Dzięki wielkie :)!
ODPOWIEDZ