Cześć,
Zastanawia mnie jak obliczyć długość łuku przed wygięciem
Długość łuku
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Długość łuku
Ostatnio zmieniony 25 mar 2021, 09:52 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Wczytałem załącznik
Powód: Wczytałem załącznik
- Jerry
- Expert
- Posty: 3528
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 50 razy
- Otrzymane podziękowania: 1936 razy
Re: Długość łuku
1) z wzoru kosinusów \(428^2=2\cdot 650^2-2\cdot 650^2\cos\alpha\), gdzie \(\alpha\) jest kątem środkowym opartym na danym łuku
2) z tablic \(\alpha\approx\cdots\) w stopniach
3) \(x={\alpha\over180^\circ}\cdot\pi\cdot 650\approx\cdots\) w milimetrach
Pozdrawiam
2) z tablic \(\alpha\approx\cdots\) w stopniach
3) \(x={\alpha\over180^\circ}\cdot\pi\cdot 650\approx\cdots\) w milimetrach
Pozdrawiam
Re: Długość łuku
cosα=0,217=77°
x= (77/180)• 3.14•650= 873
Gdybym podzielił wynik na dwa to otrzymał bym pozytywna odpowiedź ale gdzieś popełniłem błąd
x= (77/180)• 3.14•650= 873
Gdybym podzielił wynik na dwa to otrzymał bym pozytywna odpowiedź ale gdzieś popełniłem błąd
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Długość łuku
bo źle przekształciłeś wzór i nie podzieliłeś, \(\cos \alpha =1 - \frac{1}{2}(\frac{428}{650})^2 \rightarrow\) kąt \(\alpha \approx 38,4^o\)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl