Konstrukcja

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
EatonFS
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 127
Rejestracja: 27 kwie 2020, 22:41
Podziękowania: 51 razy
Płeć:

Konstrukcja

Post autor: EatonFS »

Cześć, mam skonstruowac zbiór punktów które są jednakowo oddalone od bokow trójkąta BC i BA, co muszę narysować? Co będzie zbiorem tych punktów?
grdv10
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1039
Rejestracja: 04 sty 2020, 12:47
Podziękowania: 9 razy
Otrzymane podziękowania: 388 razy
Płeć:

Re: Konstrukcja

Post autor: grdv10 »

Dwusieczna kąta CBA.
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: Konstrukcja

Post autor: kerajs »

szw1710 pisze: 24 mar 2021, 19:57 Dwusieczna kąta CBA.
Nawet gdy |BC|=|BA| nie jest to pełne rozwiązanie.
A co z przypadkiem różnej długości tych boków?
grdv10
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1039
Rejestracja: 04 sty 2020, 12:47
Podziękowania: 9 razy
Otrzymane podziękowania: 388 razy
Płeć:

Re: Konstrukcja

Post autor: grdv10 »

kerajs pisze: 25 mar 2021, 16:24
szw1710 pisze: 24 mar 2021, 19:57 Dwusieczna kąta CBA.
Nawet gdy |BC|=|BA| nie jest to pełne rozwiązanie.
A co z przypadkiem różnej długości tych boków?
Tak jest. Moja wskazówka pokazuje, że ten zbiór zawiera się w dwusiecznej.
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: Konstrukcja

Post autor: radagast »

szw1710 pisze: 25 mar 2021, 18:05
kerajs pisze: 25 mar 2021, 16:24
szw1710 pisze: 24 mar 2021, 19:57 Dwusieczna kąta CBA.
Nawet gdy |BC|=|BA| nie jest to pełne rozwiązanie.
A co z przypadkiem różnej długości tych boków?
Tak jest. Moja wskazówka pokazuje, że ten zbiór zawiera się w dwusiecznej.
To nie prawda. Prawdą jest tylko, że ten zbiór zawiera fragment dwusiecznej
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: Konstrukcja

Post autor: radagast »

Zrzut ekranu 2021-03-25 193624.png
To co na czerwono/ różowo to fragment szukanego zbioru :)
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: Konstrukcja

Post autor: kerajs »

A może tak:
kon.png
Kliknięcie w obrazek powiększy grafikę.
Zielona i fioletowa półprosta są prostopadłe do odcinków z których końców wychodzą.
Prócz wskazanego fragmentu płaszczyzny szukane punkty leżą na fragmencie dwusiecznej ABC (od B do przecięcia z zieloną półprostą) , fragmencie paraboli o ognisku C i kierownicy AB (od jej przecięcia z zieloną półprostą do przecięcia z fioletową półprostą) i fragmencie symetralnej odcinka AC (powyżej jej przecięcia z fioletową półprostą,
grdv10
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1039
Rejestracja: 04 sty 2020, 12:47
Podziękowania: 9 razy
Otrzymane podziękowania: 388 razy
Płeć:

Re: Konstrukcja

Post autor: grdv10 »

W każdym razie ciekawe zadanie. :)
ODPOWIEDZ