Trójkąt równoramienny - odległość środka?

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Dalemon1
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 25 lut 2021, 07:46
Płeć:

Trójkąt równoramienny - odległość środka?

Post autor: Dalemon1 »

W trójkącie równoramiennym podstawa ma 16 cm długości, a ramię ma 17 cm długości. Oblicz odległość środka wysokości poprowadzonej na podstawę trójkąta od ramienia trójkąta.
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Trójkąt równoramienny - odległość środka?

Post autor: eresh »

Dalemon1 pisze: 25 lut 2021, 07:46 W trójkącie równoramiennym podstawa ma 16 cm długości, a ramię ma 17 cm długości. Oblicz odległość środka wysokości poprowadzonej na podstawę trójkąta od ramienia trójkąta.
\(|AB|=16\\
|AC|=|BC|=17\\
|CD|=h\\
h^2+8^2=17^2\\
h=15\)

S - środek wysokości
E - punkt na ramieniu BC
\(|SE|=x\)

trójkąt CDB jest podobny do trójkąta CSE
\(\frac{|BC|}{|BD|}=\frac{|CS|}{|ES|}\\
\frac{17}{8}=\frac{\frac{15}{2}}{x}\\
17x=60\\
x=\frac{60}{17}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Dalemon1
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 25 lut 2021, 07:46
Płeć:

Re: Trójkąt równoramienny - odległość środka?

Post autor: Dalemon1 »

Dziękuję, mój problem został rozwiązany
Ostatnio zmieniony 01 mar 2021, 11:29 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawa wiadomości
ODPOWIEDZ