Udowodnij twierdzenie: Okrąg można opisać na czworokącie \(ABCD\) wtedy i tylko wtedy, gdy przekątne \(AC\) i \(BD\) czworokąta \(ABCD\) tworzą odpowiednio z bokami \(BC\) i \(AD\) kąty równe (tzn. \(|∢ADB|=|∢ACB|\)).
Z góry dziękuję za pomoc.
Dowód twierdzenia
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Witam na forum
- Posty: 4
- Rejestracja: 24 lut 2021, 18:25
- Podziękowania: 2 razy
Dowód twierdzenia
Ostatnio zmieniony 24 lut 2021, 21:21 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawa wiadomości, cała "matematyka" w [tex] [/tex]
Powód: poprawa wiadomości, cała "matematyka" w [tex] [/tex]
- Jerry
- Expert
- Posty: 3511
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 50 razy
- Otrzymane podziękowania: 1918 razy
Re: Dowód twierdzenia
1) \(\Rightarrow\)
Kąty \(∢ADB,\ ∢ACB\) są kątami wpisanymi, opartymi na tym samym łuku, zatem są równych miar
2) \(\Leftarrow\)
Niech \(|∢ADB|=|∢ACB|=\alpha\), \(o_D(P,R_D)\) będzie okręgiem opisanym na \(\Delta ABD\), \(o_C(Q,R_C)\) będzie okręgiem opisanym na \(\Delta ABC\). Wtedy
-) \(|∢APB|=|∢AQB|=2\alpha\) jako kąty środkowe
-) \(R_D={|AB|\over2\sin\alpha}=R_C\) z tw. Snelliusa (wzoru sinusów)
Zatem równoramienne \(\Delta ABP,\ \Delta AQB\) są przystające, \(P\equiv Q\) i \(o_D\equiv o_C\) zawiera wszystkie wierzchołki czworokąta \(ABCD\).
Wobec 1), 2) twierdzenie jest prawdziwe
Pozdrawiam
Kąty \(∢ADB,\ ∢ACB\) są kątami wpisanymi, opartymi na tym samym łuku, zatem są równych miar
2) \(\Leftarrow\)
Niech \(|∢ADB|=|∢ACB|=\alpha\), \(o_D(P,R_D)\) będzie okręgiem opisanym na \(\Delta ABD\), \(o_C(Q,R_C)\) będzie okręgiem opisanym na \(\Delta ABC\). Wtedy
-) \(|∢APB|=|∢AQB|=2\alpha\) jako kąty środkowe
-) \(R_D={|AB|\over2\sin\alpha}=R_C\) z tw. Snelliusa (wzoru sinusów)
Zatem równoramienne \(\Delta ABP,\ \Delta AQB\) są przystające, \(P\equiv Q\) i \(o_D\equiv o_C\) zawiera wszystkie wierzchołki czworokąta \(ABCD\).
Wobec 1), 2) twierdzenie jest prawdziwe
Pozdrawiam
-
- Fachowiec
- Posty: 1505
- Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
- Podziękowania: 1 raz
- Otrzymane podziękowania: 399 razy
Re: Dowód twierdzenia
Można uzupełnić pozostałe miary kątów czworokąta wypukłego przy wierzchołkach A,B,C, D w oparciu o twierdzenie
" kąty wpisane oparte na tym samym łuku mają równe miary" i sprawdzić, że zachodzi warunek opisania okręgu na czworokącie.
" kąty wpisane oparte na tym samym łuku mają równe miary" i sprawdzić, że zachodzi warunek opisania okręgu na czworokącie.