Trójkąt

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
alanowakk
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 271
Rejestracja: 04 gru 2018, 23:54
Podziękowania: 81 razy
Płeć:

Trójkąt

Post autor: alanowakk »

W trójkącie równoramiennym wysokość poprowadzona na ramię ma długość d, a kąt przy podstawie ma miarę \( \alpha.\)
Oblicz
a) pole i obwód trójkąta
b) długość okręgu opisanego na tym trójkącie
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Trójkąt

Post autor: eresh »

alanowakk pisze: 22 lut 2021, 18:52 W trójkącie równoramiennym wysokość poprowadzona na ramię ma długość d, a kąt przy podstawie ma miarę \( \alpha.\)
Oblicz
a) pole i obwód trójkąta
b) długość okręgu opisanego na tym trójkącie
\(\sin\alpha=\frac{d}{a}\\
a=\frac{d}{\sin\alpha}
\)


\(\sin(180^{\circ}-2\alpha)=\frac{d}{b}\\
\sin 2\alpha=\frac{d}{b}\\
b=\frac{d}{\sin 2\alpha}\)


\(P=\frac{1}{2}b^2\sin(180^{\circ}-2\alpha)\\
P=\frac{1}{2}\cdot\frac{d^2}{\sin^22\alpha}\cdot\sin 2\alpha\\
P=\frac{d^2}{2\sin 2\alpha}\\
L=a+2b\\
L=\frac{d}{\sin\alpha}+\frac{2d}{\sin 2\alpha}\)


b)
\(\frac{b}{\sin\alpha}=2R\\
R=\frac{b}{2\sin\alpha}\\
R=\frac{d}{2\sin 2\alpha\sin\alpha}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ