Oblicz pole trapezu

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Pavlo-93
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 08 lut 2021, 19:30

Oblicz pole trapezu

Post autor: Pavlo-93 »

Dany jest trapez prostokątny o podstawie AD=13, podstawie BC=11, ramię AB ZOSTAŁO podzielone na dwie równe części prosta EF. Punkt E to srodek ramienia AB. Prosta EF przecina rowniez ramie CD (ramie przy kątach prostych) w punkcie F, tak, ze odcinek DF= 1. OBLICZ POLE TEGO TRAPEZU.

PROSTA Ef jest prostopadła do AB. PODSTAWA BC I AD SA RÓWNOLEGLE. OBIE PODSTAWY SA PROSTOPADLE DO BOKI CD. Ktos jakis sposob?
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: Oblicz pole trapezu

Post autor: panb »

Oto rysunek pomocniczy:
rys.png
Wskazówka: |AF|=|BF| (trójkat ABF jest równoramienny, bo prosta EF jest prostopadła do (podstawy) AB i dzieli ją na połowy).

Odp. P=96
ODPOWIEDZ