Witam.
Mam problem z tymi zadaniami:
1. Skonstruować okrąg przechodzący przez dwa dane punkty A i B, którego środek leży na danej prostej l.
2. Dany jest pięciokąt wypukły. Skonstruować czworokąt o takim samym polu.
Do pierwszego zadania muszę jeszcze przedstawić dowód poprawności konstrukcji oraz badanie istnienia i liczby rozwiązań.
Nie mam pomysłu jak podejść do tych zadań więc będę wdzięczna za każdą pomoc.
Konstrukcje
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- Jerry
- Expert
- Posty: 3512
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 50 razy
- Otrzymane podziękowania: 1923 razy
Re: Konstrukcje
Wykreśl symetralną \(\overline{AB}\), jej punkt wspólny z \(l\) będzie środkiem szukanego okręgu...
-) jeśli symetralna nierównoległa do \(l\)
-) jeśli symetralna równoległa i różna od \(l\) - brak
-) jeśli symetralna pokrywa się z \(l\) - środkiem okręgu będzie każdy punkt \(l\)
Pozdrawiam
- Jerry
- Expert
- Posty: 3512
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 50 razy
- Otrzymane podziękowania: 1923 razy
Re: Konstrukcje
Niech \(ABCDE\) będzie danym pięciokątem.
1) prosta \(l\) zawierająca \(C,E\)
2) prosta \(k||l\) przechodząca przez \(D\)
3) prosta \(m\) zawierająca \(A,E\)
4) \(k,m\) przecinają się w punkcie \(D'\) - wierzchołku szukanego czworokąta \(ABCD'\)
Pozdrawiam
Re: Konstrukcje
Witam, chciałabym prosić o jeszcze jedną pomóc odnośnie tego zadania.
Muszę przedstawić analizę zadania oraz dowód poprawności konstrukcji (uzasadnienie, że obiekt uzyskany w wyniku przeprowadzonej konstrukcji spełnia warunki zadani). Nie ma pomysłu jak to poprawnie zrobić, będę wdzięczna za pomoc.
Muszę przedstawić analizę zadania oraz dowód poprawności konstrukcji (uzasadnienie, że obiekt uzyskany w wyniku przeprowadzonej konstrukcji spełnia warunki zadani). Nie ma pomysłu jak to poprawnie zrobić, będę wdzięczna za pomoc.
- Jerry
- Expert
- Posty: 3512
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 50 razy
- Otrzymane podziękowania: 1923 razy
Re: Konstrukcje
Analizę? Nie do końca wiem, o co chodzi n-lowi...
\(P_{\Delta ECD}={1\over2}|EC|\cdot h=P_{\Delta ECD'}\) oraz \(|\angle AED'|=180^\circ\), zatem \(ABCD'\) jest czworokątem i jego pole równe jest polu danego pięciokąta.
Można jeszcze zauważyć, że istnieje dziesięć takich czworokątów - w zależności od wybranej przekątnej i "wyprostowanego" boku!
Pozdrawiam
Dowód poprawności mógłby wyglądać tak:\(P_{\Delta ECD}={1\over2}|EC|\cdot h=P_{\Delta ECD'}\) oraz \(|\angle AED'|=180^\circ\), zatem \(ABCD'\) jest czworokątem i jego pole równe jest polu danego pięciokąta.
Można jeszcze zauważyć, że istnieje dziesięć takich czworokątów - w zależności od wybranej przekątnej i "wyprostowanego" boku!
Pozdrawiam
Re: Konstrukcje
Dziękuję bardzo za odpowiedź.
Odnośnie analizy chodzi o to, że muszę napisać etapy rozwiązywania zadań konstrukcyjnych (analiza zadania, opis konstrukcji, konstrukcja, dowód poprawności konstrukcji i ilość możliwych rozwiązań).
Gdybym mogła jeszcze prosić o pomoc w dowodzeniu poprawności do punktu 1.
Odnośnie analizy chodzi o to, że muszę napisać etapy rozwiązywania zadań konstrukcyjnych (analiza zadania, opis konstrukcji, konstrukcja, dowód poprawności konstrukcji i ilość możliwych rozwiązań).
Gdybym mogła jeszcze prosić o pomoc w dowodzeniu poprawności do punktu 1.
- Jerry
- Expert
- Posty: 3512
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 50 razy
- Otrzymane podziękowania: 1923 razy