Dowód w planimetrii

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
olaa0501
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 8
Rejestracja: 14 paź 2020, 10:09
Podziękowania: 5 razy
Płeć:

Dowód w planimetrii

Post autor: olaa0501 »

Miary kątów trójkąta ABC są równe α = |∡BAC | , β = |∡ABC | i γ = |∡ACB | . Punkt S jest środkiem okręgu wpisanego w ten trójkąt, a proste zawierające odcinki AS i BS przecinają boki BC i AC tego trójkąta w punktach odpowiednio D i E (zobacz rysunek).
Wykaż, że jeżeli α + β = 2γ , to na czworokącie DCES można opisać okrąg.

W rozwiązaniu powołano się m.in na to, że AD i BE to dwusieczne kątów alfa i beta. Skąd wiadomo, że to dwusieczne?
Załączniki
HzesR51x.gif
HzesR51x.gif (2.58 KiB) Przejrzano 1233 razy
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Dowód w planimetrii

Post autor: eresh »

olaa0501 pisze: 05 lut 2021, 16:48
W rozwiązaniu powołano się m.in na to, że AD i BE to dwusieczne kątów alfa i beta. Skąd wiadomo, że to dwusieczne?
bo środek okręgu wpisanego w trójkąt jest punktem przecięcia dwusiecznych
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ