Cześć. Proszę pomóż mi.
Zadanie 2.27 (BAMO 2012/4). Mając na płaszczyźnie odcinek \(AB\), wybierz na nim punkt \(M\) różny od \(A\) i \(B\). Dwa równoboczne trójkąty \(AMC\) i \(BMD\) w płaszczyźnie są skonstruowane po tej samej stronie odcinka \(AB\). Okręgi opisane w dwóch trójkątach przecinają się w punkcie \(M\) i innym punkcie \(N\).
(a) Udowodnić, że \(AD\) i \(BC\) przechodzą przez punkt \(N\).
(b) Udowodnij, że bez względu na to, gdzie wybierzesz punkt \(M\) na odcinku \(AB\), wszystkie proste \(MN\) przejdą przez jakiś stały punkt \(K\) na płaszczyźnie.
Z książki Geometria euklidesowa dla olimpiady matematycznej, strona 40
Potrzebuję pomocy z częścią (b). Nie rozumiem, jaki byłby punkt \(K\) dla danego zbioru punktów \(A, B\). Prawdopodobnie musimy użyć potęgi punktu.
Pytanie o geometrię na poziomie olimpijskim
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Witam na forum
- Posty: 1
- Rejestracja: 04 lut 2021, 13:42
- Płeć:
Pytanie o geometrię na poziomie olimpijskim
Ostatnio zmieniony 04 lut 2021, 20:45 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawa wiadomości, cała "matematyka" w [tex] [/tex]
Powód: poprawa wiadomości, cała "matematyka" w [tex] [/tex]
- Jerry
- Expert
- Posty: 3527
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 50 razy
- Otrzymane podziękowania: 1934 razy
Re: Pytanie o geometrię na poziomie olimpijskim
Wskazówka:
Wobec wykazanego (a) łatwo można zauważyć, że \(|\angle ANB|=120^\circ=const\) oraz \(\overline{MN}\) należy do dwusiecznej tego kąta. Zatem \(N\) należy do łuku pewnego okręgu o cięciwie \(\overline{AB}\)...
Pozdrawiam
Wobec wykazanego (a) łatwo można zauważyć, że \(|\angle ANB|=120^\circ=const\) oraz \(\overline{MN}\) należy do dwusiecznej tego kąta. Zatem \(N\) należy do łuku pewnego okręgu o cięciwie \(\overline{AB}\)...
ciąg dalszy
...czyli okręgu opisanego na \(\Delta ABN\) i równocześnie opisanego na równobocznym \(\Delta ABP\). Pozostaje wykazać, że \(P\) zawiera się w prostej wyznaczonej przez \(M,N\). Wtedy \(P\equiv K\).