Trójkąt równoramienny?

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
DjangoBaptiste
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 03 lut 2021, 13:59
Płeć:

Trójkąt równoramienny?

Post autor: DjangoBaptiste »

Dany jest trójkąt równoramienny rozwartokątny o polu 25. Ramię tego trójkąta ma długość 10. Jaką miarę ma kąt między ramionami?
Udało mi się tylko wyznaczyć "a" i "h" ze wzoru na pole trójkąta... Kompletnie nie wiem jak się za to zabrać dalej.
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3503
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1918 razy

Re: Trójkąt równoramienny?

Post autor: Jerry »

Wystarczy rozwiązać równanie:
\({1\over2}\cdot10\cdot10\cdot\sin\alpha=25\)
i pamiętać, że \(\alpha\) jest rozwarty...
Odp. \(\alpha=150^\circ\)

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ