Długość boków prostokątów:Figury podobne...

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
O_7855
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 6
Rejestracja: 12 gru 2008, 13:41

Długość boków prostokątów:Figury podobne...

Post autor: O_7855 »

Prostokąt A'B'C'D' jest podobny do prostokąta ABCD w skali 1 i jedna trzecia .Pole prostokata A'B'C'D' jest równe 144 cm kwadratowych/Krótszy bok prostokąta ABCD ma długość 6 cm. Oblicz długości pozostałych boków tych prostokątów.
Awatar użytkownika
escher
Moderator
Moderator
Posty: 308
Rejestracja: 26 wrz 2008, 13:41
Podziękowania: 1 raz
Otrzymane podziękowania: 68 razy

Post autor: escher »

Możemy oznaczyć boki prostokąta ABCD przez a i b. Wtedy A'B'C'D' ma boki \(\frac{4}{3}a, \frac{4}{3}b\)
Mamy więc \(\frac{16}{9}ab=144\Rightarrow ab=81\) Jeżeli a jest krótszy niż b, to a=6, a b=81/6=27/2=13,5.
Wtedy A'B'C'D' Ma boki 8=4/3 * 6 i 18=4/3 * 13,5.
escher
ODPOWIEDZ