Trapez prostokątny

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Januszgolenia
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1608
Rejestracja: 01 lip 2010, 10:44
Podziękowania: 1680 razy
Otrzymane podziękowania: 3 razy

Trapez prostokątny

Post autor: Januszgolenia »

Podstawy trapezu prostokątnego \(ABCD\) mają długości \(|AB|=13,\ |CD|=11\). Prosta będąca symetralną ramienia \(AD\) przecina to ramię w punkcie \(E\), a ramię \(BC\) - prostopadłe do podstaw trapezu - w punkcie \(F\), takim że \(|BF|=1\). Oblicz pole trapezu \(ABCD\).
Ostatnio zmieniony 22 sty 2021, 22:10 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawa wiadomości, cała "matematyka" w [tex] [/tex].
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Trapez prostokątny

Post autor: eresh »

Januszgolenia pisze: 22 sty 2021, 20:59 Podstawy trapezu prostokątnego ABCD mają długości IABI=13, ICDI=11. Prosta będąca symetralną ramienia AD przecina to ramię w punkcie E, a ramię BC - prostopadłe do podstaw trapezu - w punkcie F, takim że IBFI=1.
Oblicz pole trapezu ABCD.
\(|AF|=\sqrt{|BF|^2+|AB|^2}\\
|AF|^2=1+169\\
|AF|^2=170\)


trójkąt AFD jest równoramienny, więc \(|DF|=|AF|=\sqrt{170}\)

\(|BC|=h\\
|FC|=h-1\\
|FC|^2+|CD|^2=|DF|^2\\
(h-1)^2+121=170\\
(h-1)^2=49\\
h-1=7\;\; \vee \;\;h-1=-7\\
h=8\;\; \vee \;\;h=-6<0\\
\)


\(P_{ABCD}=\frac{13+11}{2}\cdot 8\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ