Twierdzenie Talesa w trapezie.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Stały bywalec
- Posty: 250
- Rejestracja: 17 sty 2021, 18:12
- Podziękowania: 196 razy
- Otrzymane podziękowania: 3 razy
Twierdzenie Talesa w trapezie.
W jaki sposób wykorzystując tw. Talesa mogę udowodnić że prosta w środku jest równoległa do obu podstaw?
Ostatnio zmieniony 22 sty 2021, 11:30 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: więcej szacunku dla Talesa!
Powód: więcej szacunku dla Talesa!
- Jerry
- Expert
- Posty: 3462
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 50 razy
- Otrzymane podziękowania: 1898 razy
Re: Twierdzenie Talesa w trapezie.
Przedłuż ramiona do punktu wspólnego, prawe o \(b\), lewe o \(a\). Wtedy
\({5x+a\over a}={5y+b\over b}\)
i sprawdź, czy zachodzi
\({2x+a\over a}={2y+b\over b}\)
Pozdrawiam
\({5x+a\over a}={5y+b\over b}\)
i sprawdź, czy zachodzi
\({2x+a\over a}={2y+b\over b}\)
Pozdrawiam
-
- Stały bywalec
- Posty: 250
- Rejestracja: 17 sty 2021, 18:12
- Podziękowania: 196 razy
- Otrzymane podziękowania: 3 razy
Re: Twierdzenie Talesa w trapezie.
Dziękuję bardzo, mógłbyś jeszcze zerknąć czy taki sposób byłby poprawny? (Oczywiście \(g\parallel i\)
Z odwrotnego twierdzenia Talesa: \( \frac{3x}{3y}= \frac{7x}{7y}=\frac{x}{y}\) zatem prosta h jest równoległa do obu podstaw trapezu.
Z góry dziękuję
Z odwrotnego twierdzenia Talesa: \( \frac{3x}{3y}= \frac{7x}{7y}=\frac{x}{y}\) zatem prosta h jest równoległa do obu podstaw trapezu.
Z góry dziękuję
Ostatnio zmieniony 22 sty 2021, 12:00 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Prosiłem! Shift Ci się zepsuł?
Powód: Prosiłem! Shift Ci się zepsuł?