zadanie z trójkątem...

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
homosapiens
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 48
Rejestracja: 03 lis 2008, 17:50

zadanie z trójkątem...

Post autor: homosapiens »

W trójkącie ABC dane są : kąt ACB=120, IACI=6, IBCI=3 . Dwusieczna kąta ACB przecina bok AB w punkcie D.
a) Oblicz długość odcinka CD
b)Jaki jest zwiazek między długościami promieni: okręgu opisanego na trójkącie ADC i okręgu opisanego na trójkącie DBC? odpowiedz uzasadnij.
homosapiens
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 48
Rejestracja: 03 lis 2008, 17:50

Post autor: homosapiens »

znalazłem rozwiązanie tego zadania poniżej :)
ODPOWIEDZ