Punkty \(A = ( -1, 2)\) i \(B = ( 5, -2)\) są dwoma wierzchołkami rombu \(ABCD\). Oblicz obwód tego rombu. Podaj współrzędne punktu \(A\) w symetrii względem początku układu współrzędnych.
Potrzebuję dzisiaj do 24:00 wysłać te zadanie, będę bardzo wdzięczny za pomoc
Obwód rombu.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- panb
- Expert
- Posty: 5122
- Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
- Lokalizacja: Nowiny Wielkie
- Podziękowania: 19 razy
- Otrzymane podziękowania: 2053 razy
- Płeć:
Re: Obwód rombu.
Te zadanie jest bardzo proste.
Trzeba policzyć długość boku \(a=\sqrt{(5+1)^2+(2+2)^2}=\sqrt{36+16}=\sqrt{52}\) i pomnożyć przez 4, bo romb ma 4 boki jednakowej długości - pomnóż samodzielnie do 24:00 daleko, dasz radę.
Punkt symetryczny do A=(-1,2) względem początku układu współrzędnych ma współrzędne A'=(1,-2) - po prostu zmienia się znaki.
- Jerry
- Expert
- Posty: 3512
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 50 razy
- Otrzymane podziękowania: 1923 razy
Re: Obwód rombu.
Ponieważ
\(|AB|=\sqrt{(5+1)^2+(-2-2)^2}=\sqrt{52}=2\sqrt{13}=a\)
a obwód rombu
\(L_{ABCD}=4a=\cdots\)
oraz
\(\vec{OA'}=-\vec{OA}=-[-1,2]=[1,-2]\)
to do odpowiedzi blisko...
Pozdrawiam
\(|AB|=\sqrt{(5+1)^2+(-2-2)^2}=\sqrt{52}=2\sqrt{13}=a\)
a obwód rombu
\(L_{ABCD}=4a=\cdots\)
oraz
\(\vec{OA'}=-\vec{OA}=-[-1,2]=[1,-2]\)
to do odpowiedzi blisko...
Pozdrawiam