W dwunastokącie foremnym połączono co trzeci wierzchołek

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
mining4321
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 10
Rejestracja: 20 gru 2020, 16:28
Podziękowania: 2 razy

W dwunastokącie foremnym połączono co trzeci wierzchołek

Post autor: mining4321 »

W dwunastokącie foremnym połączono co trzeci wierzchołek, otrzymując kwadrat. Jaki jest stosunek pól tych figur?

Z góry dziękuję za pomoc
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: W dwunastokącie foremnym połączono co trzeci wierzchołek

Post autor: kerajs »

\(\frac{P_{12k}}{P_{4k}} = \frac{12 \cdot \frac{1}{2}r^2\sin 30^{ \circ } }{4 \cdot \frac{1}{2}r^2\sin 90^{ \circ } }= \frac{3}{2}\)
ODPOWIEDZ