Na bokach kwadratu \(PQRS\) umieszczono punkty \(T, U, V, W\) w taki sposób, że \(|PT|= 1\), \(|QU|=2\), \(|RV|= 3\) i \(|SW|= 4\). Pole \(TUVW\) stanowi połowę pola \(PQRS\). Jaką długość ma bok kwadratu?
Z góry dziękuję za pomoc.
Na bokach kwadratu PQRS umieszczono punkty T, U, V, W
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 10
- Rejestracja: 20 gru 2020, 16:28
- Podziękowania: 2 razy
Na bokach kwadratu PQRS umieszczono punkty T, U, V, W
Ostatnio zmieniony 20 gru 2020, 22:06 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: "matematyka" w [tex] [/tex]
Powód: "matematyka" w [tex] [/tex]
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1303 razy
- Płeć:
Re: Na bokach kwadratu PQRS umieszczono punkty T, U, V, W
\( \frac{1}{2}(a-1) \cdot 2+ \frac{1}{2}(a-2) \cdot 3+ \frac{1}{2}(a-3) \cdot 4+ \frac{1}{2}(a-4) \cdot 1= \frac{1}{2}a^2\\
a^2-10a+24=0\\
a=4 \ \ \ \vee \ \ \ a=6 \)
a^2-10a+24=0\\
a=4 \ \ \ \vee \ \ \ a=6 \)