Oblicz współrzędne wierzchołka c tego trójkąta.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Oblicz współrzędne wierzchołka c tego trójkąta.
Punkty \(𝐴 = (−2, −8)\) i \(𝐵 = (14, −8)\) są wierzchołkami trójkąta równoramiennego \(𝐴𝐵𝐶\), w którym \(|𝐴𝐵| = |𝐴𝐶|\). Wysokość \(|𝐴𝐷|\) tego trójkąta jest zawarta w prostej o równaniu \(𝑦 = 2𝑥 − 4\). Oblicz współrzędne wierzchołka \(𝐶\) tego trójkąta.
Ostatnio zmieniony 12 gru 2020, 17:24 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawa wiadomości, cała "matematyka" w [tex] [/tex]
Powód: poprawa wiadomości, cała "matematyka" w [tex] [/tex]
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1303 razy
- Płeć:
Re: Oblicz współrzędne wierzchołka c tego trójkąta.
Prosta AD jest symetralną odcinka BC.
Jedno z rozwiązań:
1) Szukać równania prostej prostopadłej do y=2x-4 i przechodzącej przez B
2) Wyliczyć współrzędne D jako przecięcia dwóch prostopadłych prostych
3) Wyliczyć współrzędne C z równości wektorów BD i DC
Jedno z rozwiązań:
1) Szukać równania prostej prostopadłej do y=2x-4 i przechodzącej przez B
2) Wyliczyć współrzędne D jako przecięcia dwóch prostopadłych prostych
3) Wyliczyć współrzędne C z równości wektorów BD i DC
- Jerry
- Expert
- Posty: 3528
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 50 razy
- Otrzymane podziękowania: 1936 razy
Re: Oblicz współrzędne wierzchołka c tego trójkąta.
Inna wersja:
Punkt \(C\) leży na prostej
\(y=-{1\over2}(x-14)-8\)
oraz na okręgu
\((x+2)^2+(y+8)^2=16^2\)
Pozostaje do rozwiązania układ, którego drugim rozwiązaniem będą współrzędne \(B\)
Pozdrawiam
Punkt \(C\) leży na prostej
\(y=-{1\over2}(x-14)-8\)
oraz na okręgu
\((x+2)^2+(y+8)^2=16^2\)
Pozostaje do rozwiązania układ, którego drugim rozwiązaniem będą współrzędne \(B\)
Pozdrawiam