Geometria - twierdzenie Talesa

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Szabatka
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 7
Rejestracja: 04 lis 2020, 11:04
Podziękowania: 6 razy
Płeć:

Geometria - twierdzenie Talesa

Post autor: Szabatka »

1. W trójkącie ABC punkt S jest środkiem środkowej CC`. Punt D jest takim punktem boku AC, że odcinek SD jest równoległy do boku BC. Udowodnij, że stosunek |DC|:|DA| jest w każdym trójkącie taki sam i podaj jego wartość liczbową.
2. Przekątne trapezu ABCD (AB II CD) przecinają się w punkcie S. Prosta równoległa do podstaw i przechodząca przez punkt S przecina boki AD i BD odpowiednio w punktach M i N. Udowodnij, że S jest środkiem odcinka MN.
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: Geometria - twierdzenie Talesa

Post autor: radagast »

Szabatka pisze: 09 lis 2020, 08:11 1. W trójkącie ABC punkt S jest środkiem środkowej CC`. Punt D jest takim punktem boku AC, że odcinek SD jest równoległy do boku BC. Udowodnij, że stosunek |DC|:|DA| jest w każdym trójkącie taki sam i podaj jego wartość liczbową.
ScreenHunter_338.jpg
ScreenHunter_338.jpg (8.84 KiB) Przejrzano 1097 razy
zauważ , że trójkąty CDS i CB'C' są podobne w skali 1:2 (B' jest środkiem boku AC)
Zatem |CD|:|DA|=1:3
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3512
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1923 razy

Re: Geometria - twierdzenie Talesa

Post autor: Jerry »

Szabatka pisze: 09 lis 2020, 08:11 2. Przekątne trapezu ABCD (AB II CD) przecinają się w punkcie S. Prosta równoległa do podstaw i przechodząca przez punkt S przecina boki AD i BD odpowiednio w punktach M i N. Udowodnij, że S jest środkiem odcinka MN.
Zrób schludny rysunek i zauważ, że
1) \({AM\over BN}={AD\over BC}\)
2) \({MS\over AM}={DC\over AD}\)
3) \({NS\over BN}={DC\over BC}\)
i ... mieszaj
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ