Proszę o pomoc z tym zadaniem
Zadanie 16
Dana jest parabola opisana równaniem y = (x - 3)^2 +1. Tworzymy trójkaty
ABC takie, że punkt A leży w poczatku układu współrzednych, punkt B o
współrzednych (xb, yb) leży na paraboli, punkt C ma współrzedne (xb, 0).
a. Napisz wzór funkcji P, okreslajacej pole trójkata ABC w zależnosci od xb
dla xb> 0.
b. Znajdz trójkat o najwiekszym polu dla xb Î (0; 3); w odpowiedzi podaj
współrzedne punktu C.
chodzi mi o podpunkt b) bo a) jest banalny..
parabola, trójkąt i jego pole..
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Moderator
- Posty: 1026
- Rejestracja: 01 gru 2008, 10:00
- Lokalizacja: Częstochowa
- Otrzymane podziękowania: 137 razy
- Płeć:
a)
P(xb) = 0.5 * (xb - 0) * ((xb - 3)^2 + 1) = 0.5 * xb * (xb^2 - 6xb + 10) =
b)
inaczej jak z pochodnymi to nie mam pomyslu, liczysz pierwsza pochodna, przyrownujesz do 0, masz 2 wyniki podejrzane o ekstremum, liczysz druga pochodna i podstawiasz otrzymane, jak > 0 to minimum jak < 0 to maksimum, maksimum bedzie szukanym xb
P(xb) = 0.5 * (xb - 0) * ((xb - 3)^2 + 1) = 0.5 * xb * (xb^2 - 6xb + 10) =
b)
inaczej jak z pochodnymi to nie mam pomyslu, liczysz pierwsza pochodna, przyrownujesz do 0, masz 2 wyniki podejrzane o ekstremum, liczysz druga pochodna i podstawiasz otrzymane, jak > 0 to minimum jak < 0 to maksimum, maksimum bedzie szukanym xb
- supergolonka
- Moderator
- Posty: 1863
- Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
- Otrzymane podziękowania: 29 razy
- Płeć:
- Kontakt: