Wektory

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Pawm32
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 513
Rejestracja: 01 kwie 2020, 18:51
Podziękowania: 191 razy

Wektory

Post autor: Pawm32 »

zad1.png
Dane są dwa nierównoległe wektory u i v, takie że \( u>v>0\) Narysuj wektor:
\(a) u+v\)
\(b)u-v\)
\(c)v-u\)
\(d)2*v\)
Może być mniej więcej tak jak na górze?


Dany jest niezerowy wektor u. Narysuj wektor:
a) -2u (umiem)
b) \( \frac{1}{2}u \) (umiem)
c) \( -\frac{3}{4}u \) (chyba umiem)
d\( \frac{5}{3}u \) (chyba umiem)
dwa ostatnie przykłady umiałem zrobić tylko przez zwykłe pomnożenie długości wektora (w cm) przez dany ułamek. Czy mogę tak robić? Istnieje jakiś inny sposób?
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Wektory

Post autor: eresh »

Pawm32 pisze: 02 wrz 2020, 18:11 zad1.png
Dane są dwa nierównoległe wektory u i v, takie że \( u>v>0\) Narysuj wektor:
\(a) u+v\)
\(b)u-v\)
\(c)v-u\)
\(d)2*v\)
Może być mniej więcej tak jak na górze?
Może być :)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Wektory

Post autor: eresh »

Pawm32 pisze: 02 wrz 2020, 18:11

Dany jest niezerowy wektor u. Narysuj wektor:
a) -2u (umiem)
b) \( \frac{1}{2}u \) (umiem)
c) \( -\frac{3}{4}u \) (chyba umiem)
d\( \frac{5}{3}u \) (chyba umiem)
dwa ostatnie przykłady umiałem zrobić tylko przez zwykłe pomnożenie długości wektora (w cm) przez dany ułamek. Czy mogę tak robić? Istnieje jakiś inny sposób?
Możesz tak robić. Można też konstrukcyjnie podzielić odcinki
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ