zadanie dowodowe z prostokątem wpisanym w trójkąt prostokątny

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
vojtie
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 10 cze 2020, 20:37
Podziękowania: 2 razy
Płeć:

zadanie dowodowe z prostokątem wpisanym w trójkąt prostokątny

Post autor: vojtie »

W trójkąt prostokątny \(ABC\) o przeciwprostokątnej \(AC\) wpisano prostokąt \(KBLM\) w sposób pokazany na rysunku. Udowodnij, że \({|BL|\over|BC|}+{|BK|\over|BA|}=1\)
\(M \in\overline{AC},\ K \in\overline{AB},\ L\in\overline{BC}\).
Znalazłem jedno rozwiązanie w internecie, lecz jest ono bardzo nieintuicyjne lub tego schematu nie dostrzegam, prosiłbym o jakieś wskazówki do tego jak do rozwiązania takiego zadania podchodzić tak aby nie błądzić. Z góry dzięki
Ostatnio zmieniony 10 cze 2020, 21:59 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawa wiadomości; tak to wygląda w kodzie LaTeX
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3512
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1923 razy

Re: zadanie dowodowe z prostokątem wpisanym w trójkąt prostokątny

Post autor: Jerry »

Dla ułatwienia zapisu:
niech \(|BL|=|KM|=x,\ |KB|=|LM|=y,\ |BA|=c,\ |BC|=a\) będą dobrze określone
\(\Delta MLC\sim\Delta KMA\ (kk)\So {a-x\over y}={x\over c-y}\)
\(ac-ay-cx+xy=xy\)
\(ac=ay+cx\qquad|\colon ac\)
\(1={y\over b}+{x\over a}\qquad \text{c.k.d}\)

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ